Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az event elmúlt.

Huzella Péter és a Neil Young Sétány közös verskoncertje ’56 emlékére

2016. 10. 15. 14:30

Ékezet. Apámnak – 1956 évfordulójára
„Hétéves voltam 1956-ban. A Fillér utcai manzárdlakás ablakából láttuk és hallottuk, hogy mi történik a városban, a közeli Széna téren. A tankok lövéseinek hangja, az égő levéltár képe, a pincében eltöltött napok mindegyike beégett az emlékeimbe.
Nagyon remélem, hogy a fiatal hallgatók az elhangzó dalok segítségével szubjektív, de valóságos képet kapnak majd az akkori idők felemelő, félelmetes, tragikus és reménytelen hangulatairól.”
A dalok között néhány vers színművészek tolmácsolásában is elhangzik.
Az „Ékezet. Apámnak” c. dal az 1956. novemberi emlékeim alapján Zalán Tibor által megírt szövegre készült még 1990-ben.
Nagy Gáspár versciklusa a szemtanú hitelességével mutatja fel a tizenkét nap eseményeit, Kányádi Sándor két verse az erdélyi fiatalok bátor szolidaritásáról tesz bizonyságot, Faludy György verse pedig megrázó erővel válaszol a híres Petőfi-költeményre.
A Pilinszky-, Ady-, Babits-, Wass Albert-versek a háború, a helytállás, a megtartó hit, a történelmünkkel való szembenézés és az összetartozás dalai. Zalán Tibor lemezzáró verse történelmünk összegzése mellett a hazaszeretet szubjektív mozgatóit, a személyes kiállás parancsát hangsúlyozza.
Az előadásban szereplő zenészek: Huzella Péter: ének, gitárok, Huszár Mihály: bőgő, harmonika, Okos Gergely: ütőhangszerek, Jenei Szilveszter: gitár, Tóth István: gitár, ének, Lázár Zsigmond: hegedű, billentyűsök.
A verseket előadásról előadásra, felváltva tolmácsolja három színművész: Huzella Júlia, Mácsai Pál és Rátóti Zoltán, akik énekes közreműködőként is szerepelnek az előadáson.
Az előadás támogatója a “Budapest Bank Budapestért” Alapítvány.
A belépés ingyenes.

Részletek

Dátum:
2016. 10. 15.
Időpont:
14:30
Esemény kategóriák:
,

Helyszín

Óbudai Kulturális Központ
San Marco utca 81.
Budapest, 1032 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36 1 388 2373